Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Provetravanje prostorije

Zbog današnjeg ubrzanog ritma života, buke, tehnologije koja nas okružuje, kad krećemo u gradnju poslovnog ili stambenog objekta, svi težimo tome da nam bude osiguran mir, pa od stambenih objekata gradimo prave male izolovane tvrđave.

 PVC stolarija onemogućava pojavu plijesni na zidu kao kod drvene stolarije

Kondenzacija se pojavljuje u dobro zatvorenim prostorijama jer je onemogućeno odvođenje vlage iz prostorije gde se boravi. Istraživanja su pokazala da 3 osobe koje borave u prostoriji proizvode do 8 l vode na dan. Isto tako i u periodima visoke temperaturne razlike vani u odnosu na temperaturu u prostoriji. Kondenzacija se pojavljuje na slabije zaštićenim mestima na rubovima stakla, a ako takve pojave traju duže vreme dolazi do pojave plesni.

U svim novoizgrađenim objektima kao i pri renoviranju starijih objekata ukoliko se ne poštuju neke od zakonitosti gradnje dolazi do pojave kondenzacije i plesni na zidovima. To osim što dovodi do oštećenja objekta, bitno narušava kvalitetu stanovanja, ali isto tako može i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ne sme se zaboraviti da se u svim novoizgrađenim objektima zadržava određeni procenat vlage pa je pojava kondenzacije gotovoneizbežna, dok isušivanje objekta može trajati i po nekoliko godina. Ne adekvatna gradnja takođe pogoduje kondenzaciji zbog pojave termo-mostova, kao i nedostatak provetravanja prostorija.

Paradoksalno zvuči podatak, obzirom na današnje tehnologije građenja i napredne materijale, u starijim građevinama pojava kondenzacije i plesni je puno ređa nego u novoizgrađenim objektima. Razlozi su u primenjenim materijalima (glina, kreč) koji su morali ispuniti znatno niže zahteve u pogledu difuzije vodene pare (prolaz vodene pare kroz građevinski element od toplije strane prostorije ka hladnijoj vanjskoj strani).

Zatim, u primenjenim prozorskim sastavima, kod one starije izrade, kod kojih je zaptivka znatno lošija (koeficijent propusnosti fuge do 10 m3/mh tj. za 1 sat kroz 1m´ fuge krilo-štok prođe 10 m3 vazduha dok 1m´ fuge krilo-štok kod novih prozora za 1 sat propusti u prosjeku 0,1 m3 vazduha.

Koliko god da je menjanje vazduha poželjno i ima prednosti ipak, mana starijih objekata je u potrošnji energije, jer za postizanje odgovarajuće temperature veća je potrošnja energije za grejanje, a među probleme današnjice ubraja se i sve veća potreba za očuvanjem prirodnih resursa i okoline i što većoj redukciji troškova energije jer su cene u stalnom porastu. Objekat mora biti izveden tako da se postigne što bolja toplotna izolacija.

Pojava kondenzacije na staklu ne dovoljno dobrog PVC profila

Koliko god zabavna bila, pojava kondenzacije na staklu nedovoljno dobrog PVC profila može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Vazduh može apsorbovati izvesnu količinu vlage (relativna vlažnost vazduha, izražava se u procentima). Količinu vlage koju vazduh može apsorbovati zavisi od temperature. Što je viša temperatura to vazduh može primiti više vodene pare, tj. ako zagrejavamo hladan i vlažan vazduh, isušujemo ga i time raste njegova sposobnost absorpcije vodene pare.

Provetravanje prostorije u nju uvodi svežiji i hladniji vazduh, a vazduh u prostoriji koji je topao i vlažan isušuje se, i tako može primiti više vlage, što u normalnom slučaju traje nekoliko sati. Ako se provetravanje pravilno dozira neće doći do toga da se vlažan vazduh gomila i tako stvara kondenzaciju na površini predmeta. Ukoliko je vlažnost vazduha toliko visoka izdvaja se suvišna vlaga i taloži se. Nedostatak je upravo u tome jer ova osobina vazduha razlog je nastanka kondenzacije. U dodiru toplog vazduha i hladnijih površina, vazduh se rashlađuje i postaje sve vlažniji, te se taloži na hladnije površine u vidu kondenzata npr. kada izvadimo bocu iz frižidera u toploj prostoriji ona će se orositi.

U-vrednost tj. koeficijent prolaska topline je vrednost prolaska topline kroz građevinski materijal ili građevinsku konstrukciju (u W/m2K). Što je U-vrednost manja to je bolja toplotna izolacija.

Na prozorima se lakše pojavljuje kondenzacija nego na zidovima iz razloga jer prozor ima znatno veću U-vrednost od dobro izolovanog zida, pa je temperatura unutrašnje površine prozora niža od temperature zida.

Sprečavanje i izbegavanje pojave kondenzacije na i oko prozora

  • Redovno provetravanje 2-3 puta na dan.
  • Češće provetravanje prostorijama u kojima je povećana količina vlage - kupatila, kuhinje...
  • Na tržištu su dostupni i otvori za provetravanje - otvor koji se ugrađuje u okvir samog prozora. Može biti ugrađen u okviru ili u krilu prozora osiguravajući na taj način dugotrajnu i kontrolisanu razmenu vazduha. Oni poboljšavaju cirkulaciju vazduha, osiguravaju ugodnu klimu u prostoriji, bešumni su, prozori se nesmetano mogu održavati, ugradnja je jednostavna, nevidljiva, a postoji i mogućnost naknadne ugradnje, a isto tako se može i otkloniti u svakom trenutku.

Pravilno provetravanje

Uključuje širom otvorene prozore na par minuta dnevno, naročito u sezoni grejanja. Tako je osigurana razmena vazduha. Sveži vazduh spolja brzo se zagreje i može apsorbovati novu količinu vlage, koja će sledećim provetravanjem izaći van. Otvaranjem prozora na kip u sezoni grejanja nije baš od neke velike koristi jer rashlađuje zidove oko prozora što može dovesti do izostanka kondenzacije ali dovodi do vlaženja zidova. Nije provjetravanje nužno samo u sezoni grejanja, tokom toplijih dana može se bez ikakvih posledica provetravati i dok je prozor otvoren na kip.

Nastajanje kondenzacije i plesni na i oko prozora

Ako su vanjski zidovi objekta dobro izolovani bolne tačke objekta su najčešće vrata i prozori, jer kao što je već navedeno, imaju viši koeficijent prolaska toplote u odnosu na zidove.

Pojava kondenzacije u i na prozoru može imati više uzroka:

  • Loše ili ne adekvatno provetravanje
  • Loš sastav profila
  • Pojava termo mostova prilikom ugradnje prozora
  • Nepravilno izvedena fuga prozora (deo između zida i prozora ili vrata)

Opšte gledajući i uzimajući u obzir sve faktore nije uvek moguće izbjeći kondenzaciju na prozorima. Zimi pri niskim temperaturama može doći do pojave kondenzacije i kod jako dobrih prozorskih sistema, naročito noću. Ipak, do ovog ne bi trebalo dolaziti često i moguće ju je otkloniti pravilnim provetravanjem. Ako se to odmah sanira u kratkom vremenskom periodu, ujedno se izbegava pojava gljivica i plesni.

Articles View Hits
593113
Photoshop Brushes Joomla 1.7 Themes designed by Baseball Jacke