Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolarija sa niskoemisionim ili LOW-E staklom

Arhitektura bez obilja staklenih površina ugrađenih
u stolariju danas je gotovo nezamisliva.Rezidencijalne
četvrti kao i kancelarijski prostorikoji obiluju svetlom imaju
veliku ulogu u kvalitetuživota u današnjem svetu.
Međutim, svetlom okupani prostori imaju dve mane,
leti se pregrejavaju,a zimi ih je teško ugrejati.

 

Kako se ulažu ogromna sredstva u očuvanje postojećih prirodnih resursa i razvijanje novih tehnologija, proizvođači stakla i oni koji su uključeni u taj segment, ponudili su tržištu početkom sedamdesetih godina prošlog veka, tada novo, revolucionarno rešenje. Sve je zapravo započelo početkom 70-tih godina, kad je celi svet potresla kriza i moralo se naći rešenje za očuvanje prirodnih resursa.

Kad se govori o staklu, najveći problem je bio gubitak toplote kroz ustakljeni deo prozora, koji otprilike iznosi više od 2/3 prozora. Posledica je previše izgubljene energije i novca. Slobodno možemo reći, revolucija se dogodila otkrićem tankih transparentnih nanosa, koji su doprineli očuvanju energije koja je odlazila kroz prozor.

U poslednje vreme to je sve izraženije, kada smo svi suočeni s brojnim klimatskim promenama. Iako je na tržištu prisutan već dve decenije, niko do sada nije doveo u pitanje njegovu izvrsnu sposobnost očuvanja energije, ipak još uvek je vrlo retko u upotrebi.

Staklo s niskom emisijom LOW-E je nešto skuplje, ali ta investicija se vrlo brzo povrati - kroz uštedu energije. Novija istraživanja sprovedena u Engleskoj pokazala su da se staklima s niskom emisijom može uštedjeti i do 60-70% toplote koja se gubi kroz prozor.

Šta je zapravo LOW-E?

Nalazi se u IZO staklu profila stolarije, u prostoru između stakala i okrenut je prema površini. Svetlo i sunčevi zraci mogu gotovo nesmetano proći u prostoriju dok se uz to, toplina u prostoriji dobivena grejanjem zadržava unutar nje.

LOW-E je zapravo mikroskopsko tanki sloj metala ili metalnog oksida, koji se na staklo nanosi parenjem metala na molekularnom nivou. Gotovo je nevidljiv i direktno se nanosi na jednu ili obe strane IZO stakla. Sama debljina stakla nema velikog uticaja na U koeficijent, ali ga zato LOW-E drastično smanjuje, jer staklo premazano metalnim filmom propušta samo zračenje kratke talasne daljine (sunčeva svetlost), dok zračenja dugih talasnih daljina (infracrveni zraci) odbija s tople strane stakla na hladniju stranu.

LOW-E blokira gotovo 98% štetnih sunčevih zraka, pa tako, velike ustakljene prostorije mogu u hladnijem periodu postati kolektori solarne energije i tako pridoneti onom što je svima nama cilj, sačuvati skupocenu toplotnu energiju.

Spoljašnja temperatura npr. može biti -10°C, na unutrašnjoj površini jednostrukog stakla temperatura će biti -2°C, a dvostruko staklo s niskom emisijom može povisiti temperaturu i do 15°C. Standardno IZO staklo s LOW-E ima istu snagu očuvanja topline unutar prostora kao i trostruko ustakljenje.

Preporuka je da bi se na prozore koji se nalaze na južnoj strani, dakle direktno izloženi sunčevim zrakama, sloj LOW-E trebao naneti sa spoljašnje strane staklene površine, a ako su PVC prozori namenjeni za sakupljanje sunčeve energije zimi i zagrejavanje prostora LOW-E bi se trebao naneti na unutrašnju stranu staklene površine. Stalno ulaganje u očuvanje energije je u današnje vreme vrlo važno.

Neke od prednosti stakla s niskom emisijom:

  • neznatno skuplje od običnog dvostrukog IZO stakla
  • u estetskom smislu nema razlike
  • ugrađuje se na potpuno isti način kao i svako IZO staklo
  • u očuvanju energije vredi kao trostruko ustakljenje
  • propušta normalno svetlo odbijajući štetna zračenja
  • zadržava toplotu unutar prostorije

Ugradnja stakala s niskom emisijom trebao bi postati standard na zgradama koje se tek grade i koje će se u budućnosti graditi, a gde se staklo treba zameniti, trebao bi biti jedini logičan izbor.

Articles View Hits
593102
Photoshop Brushes Joomla 1.7 Themes designed by Baseball Jacke